روانشناسی درد
روانشناسی درد
روانشناسی درد : طبق تحقیقات صورت گرفته و نظر دانشمندان در زمینه درک انسان نسبت به شناخت درد دارای تعاریف بسیار دشوار و پیچیده می باشد . در هنگام ایجاد درد در مدارهای عصبی، عکس العمل های بیوشیمیایی در مغز انسان رخ می دهد و باعث ایجاد اختلال در واکنش های اجتماعی و مکانیز تکاملی می شود . به همین دلیل تجربه درد در افراد مختلف، متفاوت است .
اینکه چرا برخی افراد در مقابل دردهای خفیف تر ناتوان ترند و یا برخی دیگر حتی در زمان تجربه دردهای شدید تر مقاوم ترند و داروی مسکن هم مصرف نمی کنند به احساس درد در این افراد مربوط می شود که توسط قشر جلوی مغز و هسته اکومبنس داخلی هدایت می شود .
محققان درد را به عنوان یک تجربه دو بعدی از احساس درد و واکنش شخصی به درد در نظر می گیرند که واکنش شخصی به درد می تواند احساس درد را تشدید کند. بنابراین عوامل روان شناختی و عوامل جسمی در تجربه درد به یک اندازه حائز اهمیت می باشند .
اگرچه درد به عنوان یک مولفه مهم در حفظ بقا به انسان کمک میکند و می تواند هشداری برای وجود یک مشکل باشد که بصورت درد حاد تجربه می شود، اما اگر به درد مزمن تبدیل شود، می تواند بسیار دردسرساز شود و فشار روانی و هیجانی، فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی به بیمار تحمیل کند .
تاثیر دردهای مزمن در روانشناسی درد
بطور کلی درد می تواند کیفیت زندگی فرد را مختل کند و تاثیرات فیزیولوژیکی، شناختی، رفتاری، اجتماعی و اقتصادی به همراه داشته باشد .
برخی از این اثرات شامل مشکلات خواب، یبوست، کم خوری و یا پرخوری و در نتیجه لاغری و یا افزایش وزن، افزایش تحریک پذیری، کاهش میل و فعالیت جنسی و کم شدن تحمل بیمار نسبت به درد می باشد.
اثرات روانی دردهای مزمن تا حد زیادی بستگی به شدت درد، طول مدت درد، زمان هایی که درد تکرار می شود، شخصیت و وضع روان شناختی فرد و شرایط اجتماعی و اقتصادی فرد دارد .
دردهای طولانی، مداوم و شدید بر روی روند فکر بیمار اثر نموده و فرد را دچار ترس می کند. برخی افراد دچار افسردگی واکنشی به درد می شوند و درد را علامتی از یک آسیب جبران ناپذیر تلقی می کنند، بنابراین دچار اضطراب می شوند. عده ای هم مشکلاتی را با خانواده، دوستان و همکاران تجربه می کنند که در نهایت منجر به قطع شدن روابط اجتماعی آنها خواهد شد . برخی افراد به دلیل وجود درد، از کار برکنار می شوند و معضل بیکاری بر مشکلات قبلی آنها اضافه شده و این نیز موجب گرفتاری های مالی آنها خواهد شد .
بنابراین، افرادی که می توانستند بازده مناسبی برای جامعه داشته باشند، تبدیل به سربار جامعه خواهند شد و روز به روز فشار روانی بیشتری را تجربه خواهند کرد . افسردگی، پرخاشگری، اضطراب از شایع ترین مشکلات روانی افراد مبتلا به درهای مزمن می باشد .
سخن روانشناس
اگرچه درد پدیده ای بسیار مهم در حفظ بقای ما بشمار می رود ، اما تجربه درد در طول زمان با متغیرهای روان شناختی و عواقب آن تعامل می کند.
میزان فعالیت ما به موازات استمرار درد کاهش می یابد و این پدیده به نوبه خود به خلق افسرده و کاهش آمادگی جسمی منجر می شود . ما با هدف رهایی از درد همچنان به درمان ادامه می دهیم اما شکست های درمانی که صرفا با هدف از بین بردن درد صورت می گیرد باعث افزایش احساس درماندگی و ناامیدی در ما می گردد . این امر بر میزان فعالیت روزانه ما تاثیر چشمگیری خواهد داشت و بطور کلی بر کیفیت زندگی ما اثر می گذارد .
کلینیک چند تخصصی درد پردیس، آماده ارائه خدمات روان شناختی جهت بهبود کیفیت زندگی شما عزیزان می باشد .
دکتر عاطفه لطفی
کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی
دکتری تخصصی روان شناسی
روان درمانگر
عضو سازمان نظام روان شناسی ایران
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین کلینیک درد در تهران مراجعه نمایید .