درمان ریشه عصبی کمر
درمان ریشه عصبی کمر
درمان ریشه عصبی کمر: تعیین درگیری احتمالی ریشه عصبی همراه با کمر درد، مسئله بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. این مطلب در واقع به بیان اساس معاینات نورولوژیک می پردازد.
اینکه کدام ریشه عصبی درگیر می باشد؟ کدام سطح از فقرات دچار درد شده است؟ چرا تعیین درگیری ریشه عصبی اهمیت دارد؟
با درگیری ریشه عصبی، ممکن است درد علاوه بر کمر در پاها نیز احساس شود. این حالت، تحریک ریشه های عصبی از منطقه دم اسب نخاع در مسیرشان به سوی پاها از سوراخ بین مهره ای را نشان می دهد. ریشه عصبی، از کنار دیسک و در نزدیک مفاصل رویه ای، از داخل سوراخ عبور می کند. ریشه عصبی ممکن است که به وسیله دیسک بیرون زده یا مهره سرخورده تحریک گردد.
در واقع معاینه عصبی، تحریک عصب را مشخص می نماید. معاینه مشخص می کند که کدام عصب در کدام سطح فقرات کمری خاجی درگیر شده و تا چه حد آسیب دیده است.
درمان ریشه های عصبی کمر
ریشه های عصبی نسبتا کمی در ارتباط با فقرات کمری خاجی وجود دارند. در ناحیه دم اسب، به صورت اولیه چهار ریشه عصبی مهم وجود دارد.
- سومین عصب کمری به نام (L3) از بین سوراخ سومین و چهارمین مهره کمر عبور می کند. سپس در جلوی ران به سمت پایین می رود و حس مناطق پوستی جلوی ران را حمل می کند و بازتاب پرش زانو و عضلات جلوی ران را عصب دهی می کند. این گروه عضلانی برای خم کردن عمیق زانو استفاده می شوند. بنابراین در بالا رفتن از پله، برخاستن از صندلی و مانند آن فعالیت می کنند. این تست ها، سلامت ریشه L3 را تعیین می کنند.
- چهارمین عصب کمری 4L از بین سوراخ چهارمین و پنجمین مهره عبور می نماید. 4L یک گروه خاص از عضلات را عصب دهی نمی کند و یک بازتاب ویژه ندارد. 4L یک ناحیه خاص از پوست سمت داخل پا را عصب دهی می کند.، بنابراین پزشک، آسیب 4L را با تست حس پوست توسط سوزن، لمس ملایم یا با پنبه تشخیص می دهد.
- عصب پنجم کمری 5L از فقرات کمری خاجی از سوراخ بین مهره ای پنجم کمری و اول خاجی عبور می کند. سپس از پشت پا به سمت ناحیه پشت ساق می رود و حس وجه خارجی ساق را تامین می نماید.
- پایین ترین عصب، S1 ( اولین عصب خاجی) نام دارد. این عصب از یک سوراخ در استخوان خاجی، فقرات را ترک می کند. این عصب بازتاب پرش مچ پا را عصب دهی می نماید که توسط (تاندون آشیل) در پشت مچ پا انجام می شود. عصب S1 حس وجه خارجی جلو و کنترل گروه عضلانی پشت ساق را برعهده دارد. به واسطه کنترل این عضله، شخص می تواند بر روی انگشتانش بلند شود، راه برود و بدود.
- اعصاب خاجی پایین تر، S2 و S3 هستند که کنترل مثانه و انتقال حس اطراف مقعد را به عهده دارند. با درگیری این اعصاب، شخص کنترل مثانه و گاها روده و حس پوستی کپل ها را از دست می دهد.
دلیل اهمیت معاینات برای درمان ریشه عصبی کمر
معاینه عصبی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا فقدان عملکرد عصبی ممکن است سبب نقص عملکردهایی مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله، دویدن و غیره گردد. ممکن است که فشار اولیه یا ملایم روی ریشه های عصبی سبب درد، سوزن سوزن شدن، گرمی خستگی عضلات گردد. فشار شدید یا طولانی مدت ممکن است موجب فلج یا از دست دادن کامل حس در نواحی مربوط به عصب گردد.
معاینه که با دقت انجام گیرد، سطح دقیق ضایعه (L3، L4، S1 ) و شدت آسیب عصب را می تواند تعیین نماید. تست های بیشتر جهت تعیین این که چه چیز موجب فشار بر عصب شده ضروری می باشد