زانو درد
زانو درد
زانو درد یکی از مشکلاتی است که اکثر افراد در هر گروه سنی در دوره ای از زندگی خود به آن مبتلا شده اند . مفصل زانو یکی از بزرگترین و پرکارترین مفاصل بدن است و همین خصوصیت مفصل زانو آن را در معرض آسیب های جدی به ویژه با افزایش سن قرار می دهد .
زانو فشار استخوان ران را به ساق پا منتقل می کند و به زبان ساده تر انتقال وزن بدن را برعهده دارد و به همین دلیل یکی از مهمترین مفاصل بدن به حساب می آید که به کمک اجزای مختلف خود مانند: لیگامان ها، منیسک ها، کپسول، بروس مفصلی و مایع بین مفصلی باعث سهولت حرکت مفصل زانو و انعطاف پذیری مفصل زانو می شود .
اگر هر یک از این اجزا به دلایل مختلف مانند: ضربه، عفونت، بیماری های ژنتیک و یا حرکات غلط و تکراری به ویژه در ورزشکاران و یا افزایش سن و ابتلا به آرتروز مفصلی دچار آسیب شوند فرد مبتلا به زانو درد می شوند .
علائم زانو درد
بسته به آنکه کدام قسمت درگیر شده باشد، فرد می تواند یک تا چند مورد از علائم زیر را داشته باشد .
- درد در ناحیه جلو زانو
- درد در ناحیه پشت زانو
- حساسیت به لمس و سوزش زانو
- قرمزی
- تورم
- افزایش مایع بین مفصلی ( اصطلاحا به آن آب آوردن گفته می شود )
- مشکل در راه رفتن و محدودیت حرکتی
- خالی کردن زانو
- ناتوانی در صاف کردن زانو
- صدا دادن زانو ( تق تق کردن زانو )
علل زانو درد
به طور کلی علت زانو درد را می توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد .
آسیب های حاد
آسیب های حاد شامل این موارد می باشد، شکستگی ها، آسیب و یا پارگی رباط ها ناشی از رباط صلیبی، رباط قدامی و خلفی به ویژه در ورزشکاران، پارگی منیسک و دررفتگی های زانو
بیماری ها به ویژه بیماری های عفونی و ژنتیکی
- آرتریت روماتویید که یک بیماری اتوایمیون و یا بیماری ایمنی به حساب می آید و زمینه ژنتیک دارد .
- بیماری ژنتیکی Osgood Schlatter که بین نوجوان یازده تا پانزده سال شایع است و باعث استخوان سازی بیش از حد طبیعی در استخوان بزرگ ساق پا می شود و مشکلات حرکتی و درد زانو را به همراه دارد .
- نقرس
- کیست بیکر
- بیماری بورسی
- زانو ضربدری
- زانو پرانتزی
- سندروم پتلافمورال
و بسیاری از بیماری های عفونی دیگر که روی زانو درد اثر می گذارند .
بیماری های ناشی از استفاده مستمر و بیش از اندازه از مفصل زانو
مانند : التهاب تاندون کشکک زانو به ویژه در دوچرخه سواران و دونده ها، آرتروز و فرسایش غضروف مفصلی که با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد .
پیشگیری و درمان زانو درد
بهترین کار آن است که با روش های ساده مانند: ورزش های زانو، تصحیح الگوی زندگی، کاهش وزن و استفاده ازمکمل های غضروف ساز از دردهای جدی زانو پیشگیری نماییم .
اما اگر به هر دلیل دچار زانو درد هستید، با توجه به نوع و شدت زانو درد خود که پزشک آن را از طریق رادیولوژی، MRI، سی تی اسکن و گاهی در موارد پیشرفته آرتروسکوپی تشخیص می دهد می توانید درد خود را با روش های زیر تا حد زیادی کاهش دهید .
انجام اقدامات اولیه
در مراحل ابتدایی درد زانو بهتر است چند روز به آن استراحت دهید . روزی سه تا چهار بار به مدت 15 تا 20 دقیقه به منظور کاهش التهاب کیسه یخ بر روی زانو خود قرار دهید و هنگام استراحت بین دو زانو خود بالشت قرار دهید . همچنین در حالت نشسته یک بالشت زیر پاشنه پا قرار دهید .
مصرف دارو
زانو بند ها و بریس ها
کفش و کفی طبی
فیزیوتراپی
با روش های مختلف مانند: گرما درمانی، تحریک عصبی، تمرینات کششی حرکات دستی و طب سوزنی که توسط فیزیوتراپ اعمال می شود و چند روش دیگر که توسط پزشک تجویز می شود می توان از درد زانو رهایی پیدا کرد .
اگر مشکل زانو جدی باشد و با روش های ذکر شده رفع نگرددو نیاز به جراحی داشته باشد مطابق با نظر پزشک از روش های مانند: پی آر پی و یا تعویض مفصل زانو استفاده می شود .
برای کسب اطلاعات بیشتر به کلینیک درد در تهران مراجعه نمایید .
برخی از خدمات کلینیک درد پردیس :
2 دیدگاه
پانیز
نوامبر 29, 2018 در 2:52 ب.ظ
سلام آقای دکتر خسته نباشید سوالی ازتون دارم ممنون میشم جواب بدید، من بعضی وقتها زانوهام درد میگیره و پله بالا رفتن برایم خیلی سخت میشه و زانو ام صدای تق تق میده، خواستم بدونم دلیلش چی میتونه باشه خیلی نگرانم که دلیلش چه چیزی میتونه باشه با وجود اینکه سنم هم زیاد نیست .
pardisclinic
دسامبر 4, 2018 در 11:15 ق.ظ
سلام صدای زانو به تنهایی اهمیت نداره با توجه به سن و سال شما بهترین کار تقویت عضلات چهار سر ران و اوزن تراپی است