بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون : پارکینسون جزء بیماری های مغز و اعصاب و اختلالات حرکتی از نوع کاهش حرکت نسبت به فرد نرمال می باشد. حدود 0.3 درصد از جمعیت افراد بالای 40 سال به این بیماری مبتلا هستند. بارزترین علائمی که در این افراد بروز می دهند، سفتی و لرزش عضلانی می باشد. به مرور که این اختلال پیش می رود علائم این افراد شدیدتر و حادتر می شود. در ادامه ببشتر با علائم و روش های درمان این بیماری آشنا خواهیم شد.
بیماری پارکینسون
به طور معمول نورون های مغزی میزان زیادی دوپامین تولید می کنند. این دوپامین ها به گیرنده های عصبی می رسند. اما در یک بیمار پارکینسونی نورون ها فقط میزان کمی دوپامین تولید می کنند. ریسک ابتلا به پارکینسون در میان افراد بالای 60 سال 2 تا 4 درصد می باشد. این ریسک در کل جمعیت به 1 تا 2 درصد نیز می رسد. علائم پارکینسون معمولا در یک سمت بدن آغاز و معمولا درهمان سمت شدت می یابد حتی زمانی که علائم در دو سمت بدن مشاهده می شود.
علائم بیماری پارکینسون
مشخصه های اصلی بیماری پارکینسون چهار مورد اصلی می باشد :
- رعشه
- سفتی عضلات
- کندی حرکت
- عدم تعادل
علائم مهم دیگری که در بیماری پارکینسون می تواند مشاهده شود شامل:
- تاثیر روی نواحی سر و صورت اثر که شامل کاهش ابراز احساسات از طریق صورت می باشد.
- ناتوانی در حرف زدن و درک گفته های دیگران
- ناتوانی در بلند کردن صدا
- مشکلات بصری
- ناتوانی در راه رفتن مانند کشیدن پاها بر روی زمین، تندپیمایی و بی حرکت شدن
مراحل بیماری پارکینسون
- مرحله اول همراه با علائم غیرمعمول در بدن شخص ایجاد می شود که موجب اختلال در انجام فعالیت های روزمره می شود.
- مرحله دوم با پیشرفت و شدید شدن علائم مرحله اول همراه خواهد بود. در این مرحله بیمار علائم را در دو طرف بدن خود خواهد دید. گاهی اوقات اختلالات کلامی را نیز تجربه می کند.
- مرحله سوم با شدت یافتن علائم مراحل قبل ادامه خواهد یافت. در این مرحله نداشتن تعادل حرکتی نیز به علائم دیگر اضافه خواهد شد. معمولا بیماران در این مرحله متوجه جدی بودن بیماری خود می شوند.
سن ابتلا به بیماری پارکینسون
معمولا حدود سن شایع این اختلال عصبی پبشرونده بالای 45 سال می باشد اما گاهی اوقات در سنین پایین تر هم مشاهده می شود. این عارضه معمولا با لرزش در حال استراحت اندام ها به خصوص دست های راست یا چپ مشاهده می شود. به تدریج کندی حرکت اندام ها ممکن است به این لزرش ها اضافه شود.
عوامل موثر در بروز بیماری پارکینسون
- عوامل ژنتیکی
- تماس با آلاینده هایی مانند آلودگی هوا و حشره کش ها
- کمبود ویتامین هایی مانند ویتامین D وb12
- استرس
- آسیب های مغزی
- استفاده از داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی
- ارزیابی بیماری پارکینسون
پیشگیری و درمان این بیماری
ارزیابی این بیماری به صورت بالینی توسط متخصص مغز و اعصاب صورت می گیرد. متاسفانه درمان قطعی برای این بیماری کشف نشده است و درمان های موجود فقط به کنترل و کاهش علائم و جلوگیری از ناتوانی و از کارافتادگی بیمار انجام می شود. با دوری از عوامل موثر در بروز این بیماری و تغییر رویه و سبک زندگی تا حدود زیادی می توان از بروز بیمار پارکینسون پیشگیری کرد.
مقالات مرتبط با این مطلب: